Vruchtbomen en fruitbomen zijn echte cultuurbomen welke door snoei en bemesting in een goede conditie worden gehouden.

Onderhoud en restauratie van vruchtbomen

Vruchtbomen en fruitbomen zijn echte cultuurbomen welke door snoei en bemesting in een goede conditie worden gehouden. Het snoeien van vruchtbomen is specialistisch en vergt voldoende kennis en ervaring van de vakman. Binnen Ten Hoven boomverzorgers is deze kennis ruimschoots aanwezig. De manier van snoeien is afhankelijk van de leeftijd waarin de boom verkeerd. Zo kennen we de jeugdfase waarin men de basis legt voor de toekomstige kroon van de boom. De productiefase waarin de boom het meeste fruit produceert en de verouderingsfase waarin de groei van de boom afneemt.

fruit snoeien van fruitbomen Ten Hoven Boomverzorging

In de jeugdfase richten we ons op vormingsnoei en zorgen we met diverse technieken voor een goede kroonopbouw in de krachtig groeiende boom. In de productiefase wordt er gewerkt middels onderhoudsnoei dit heeft tot doel om de boom in groei te begeleiden en de productie van vruchthout te stimuleren. In de verouderingfase waarin groei en vruchtzetting stagneren wordt aftakeling uitgesteld door te werken met vervangingssnoei waardoor de levensduur van de boom wordt verlengd.

Bekijk nu onze boomverzorging tarieven

Helaas zijn er veel met name hoogstam fruitbomen verwaarloosd toen ze hun functie als fruitleverancier verloren. Doordat de boom jarenlang niet gesnoeid is zal deze versneld aftakelen wat de levensduur aanzienlijk verkort. Een dergelijk boom restaureren is dan ook een meer jaren project waarbij door middel van zomer en wintersnoei weer een evenwicht tussen groei en vruchtvorming wordt gevormd.